петък, 17 юни 2011 г.

За шоуто в политиката, за мишките, за звънците и котката...

На 17 юни 2011 г., правителството на Бойко Борисов преживя поредния трус, в хода на своето управление. Става дума за така наречения „вот на недоверие”, иницииран от опозицията, в лицето на БСП и ДПС.

Както вече стана ясно, вотът срещу ГЕРБ не мина. 70 гласа „ЗА”, 124 „ПРОТИВ” и 2 гласа „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ” решиха съдбата на българското правителство, поне що се отнася до следващия вот (когато и да се случи той).

И така.

Не искам да ви занимавам само със сухата информация, покрай изминалия вот. Нека да обърнем внимание и на онези събития, които приковаха вниманието на обикновения човек, станал свидетел на днешния парламентарен контрол, излъчен по БНТ1.

Всичко може да се опише с една дума. Шоу. (Сещам се и за едни други думи, но не е много хубаво, да ги пиша точно тук.)


Второ, премиерът на републиката Бойко Борисов, за пореден път показа истинското си лице, липсата на уважение към опозиция и граждани, като отказа да присъства в парламента, по време на самия вот. Даже подхвърли още една от своите култови реплики: „Събрали се мишките да вържат звънец на котката”, (източник БТА).

За да не сметне някой от читателите, че заемам страна (нещо което не смятам изобщо да правя), ще обърна внимание и на поведението на самата опозиция, спрямо управляващите. Може би, тези, които внесоха  искането за вот на недоверие, се бяха „нахъсали” малко в повече срещу управляващите, а след неговото гласуване (или по-скоро -- отхвърляне) се „настървиха” още повече. Така вече започна и самото шоу.

Поведението на българските депутати, поведение на което станахме свидетели днес, е напълно нормално за една кръчмарска обстановка, за едно механджийско сборище, но в никакъв случай не е подходящо за  Парламента. Още повече за Парламент на парламентарна република, членка на ЕС. Срамота. Но и типично нашенска реалност.

След днешния вот на НЕдоверие, депутатите си размениха купища любезности, подаръци, препоръки, забележки и откровенно „съскане” - присъщо за някой друг животински вид.

А какво ли ще си разменят след следващия вот?

Няма коментари:

Публикуване на коментар